Erkend financieel adviseur

<< Terug

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek

Datum: 29 augustus 2018


Heeft u een aflossingsvrije hypotheek, dan kan onderstaande informatie belangrijk voor u zijn! 
 
Wat is een aflossingsvrije hypotheek
Bij deze hypotheekvorm betaalt u maandelijks alleen rente over de hypotheeklening.
U bouwt met deze hypotheek geen vermogen op waarmee u de hypotheekschuld op einddatum kunt aflossen.
 
Als u niet tussentijds uit eigen initiatief aflost, blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde. Bij verkoop van het huis, of aan het einde van de looptijd, moet u in principe de hele lening terugbetalen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheekvormen.
 
 
Welke problemen kunnen er ontstaan met een aflossingsvrije hypotheek:
De Nederlandsche Bank voorspelt dat er in de toekomst financiële problemen kunnen ontstaan bij mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben.  
Aan het eind van de looptijd (en dit is meestal 30 jaar) dient de openstaande hypotheekschuld van de aflossingsvrije hypotheek in een keer terugbetaald te worden. Heeft u dan onvoldoende kapitaal en/of vermogen opgebouwd om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen, dan kan er een probleem ontstaan.
 
Er zal dan bekeken moeten worden of de restschuld die dan ontstaat opnieuw gefinancierd kan worden. Dat opnieuw financieren, daar wordt vaak te gemakkelijk over gedacht. Het kan zijn dat het inkomen te laag is om een nieuwe  hypotheek te verkrijgen. Dit zal zich voornamelijk voordoen als men een lager inkomen heeft dan ten tijde van het afsluiten van de hypotheek. Bijvoorbeeld uw pensioeninkomen is te laag of u bent minder gaan werken waardoor uw inkomen gedaald is. Is het inkomen wel toereikend, dan kan het ook maar zo zijn dat de nieuwe woonlast hoger wordt.
 
In het slechtste geval is men verplicht om het huis te verkopen omdat de gevraagde financiering niet passend is bij het inkomen. En er hierdoor geen nieuwe financiering verkregen kan worden.
 
Er zijn inmiddels al verscheidene banken die klanten met een aflossingsvrije hypotheek benaderen om in actie te komen. Te denken valt aan extra aflossen. Ook is het mogelijk om zonder tussenkomst van een notaris de hypotheekvorm aan te passen. Waarbij er niet alleen maandelijks rente betaald wordt, maar er ook maandelijks afgelost wordt.
 
 
Wat is ons advies:
Het is voor iedereen met een aflossingsvrije hypotheek belangrijk om advies in te winnen over uw huidige en toekomstige hypotheeksituatie. Wellicht is het verstandig om nu al wat bij te sturen. Zodat u later niet in de financiële problemen komt.
 
Heeft u vragen of wilt u geheel vrijblijvend advies?
Wij adviseren u hier graag over.
Bel ons 0519 - 220 938  of gebruik ons contactformulier.

Heeft u een vraag?
of wilt u advies?
Bel 0519 220 938
Of klik hier

Joke Bleijerveld

  • Volledig onafhankelijk advies
  • Gunstige tarieven en
    voorwaarden
  • Persoonlijke service